Autor: 021.rs

Novi Sad
25.04.2021.
10:00 > 09:58
Grupa građana "Za zeleno Novo naselje" poziva Novosađane na završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila i humanih uslova stanovanja, koje će se organizovati danas, 25. aprila, na prostoru parka u izgradnji između Novog naselja i Detelinare.
  • Nada

    27.04.2022 09:58
    Bazen
    Ljudi,jako jevažno fa SADA pokrenemo i peticiju za BAZEN ,koji čekamo 15 godina.
    Posle će biti kasno.
    p.s
    Ovu peticiju sam potpisala
  • Ozvalavljen

    27.04.2021 19:47
    @Čika
    Imam i auto i noge, i nije mi tesko da prosetam od parking mesta 500 - 1000 m. E sad sto su se mnogi rodili u automobilima i sto po novine u trafiku "sedaju za volan" to je vec dijagnoza ovog naroda. Gradjani bi trebalo da razlikuju grad od sela, stan od kuce, parkiranje kola u gradu i parkiranje na selu u pored svoje kuce. Selo (kuca) ima privilegiju parkiranja "pod prozorom" a grad ne. E sad sto imamo bahate gradjane NS to je vec problem moralnih vrednosti ovog propalog i mentalno bolesnog drustva.

    Borba sa mafijom koja je dosla iz bosanskih kamenoloma se vodi preko biralista? Kako da ne. Jedina borba sa njima je sud i nacionalizacija, a to niko na ovim prostorima nema m**a da uradi.
  • STB

    27.04.2021 19:07
    Tacno je da gradjani deluju organizovano - po logici i savesti. Grad je ponudio njemu najjeftinije - ono koje njega ne kosta nista, sta vise na njemu zaradi, a gradjane kosta dvorista zgrada i dozivotne naplate parkinga na periferiji.
    Grad nas je doveo u ovo stanje. On je svojim propisima, i planovima to dozvolio. Sta vise, planira da nastavi izgradnju te gustine, bez dovoljnih kapaciteta i dalje, u neizgradjenim delovima naselja. Odbija da uradi reviziju planova i odvoji bar jednu gradjevinsku parcelu za parking. Sta ce biti kada vise ne bude praznih dvorista zgrada za betoniranje, a parkinga ne bude, a racunice kazu da ce to biti odmah jer te garaze kapacitetom ne pokrivaju potrebe kreiranog manjka mesta.

    Grad jos uvek moze da resi problem parkiranja, mesta za to ima. Treba samo da hoce.
  • Vili

    27.04.2021 11:22
    Dok ovi "građani" organizovano lobiraju po nalogu, ostade Novi Sad i bez mesta za parking i bez vatrogasnog doma. Al ko nam je kriv kad samo gledamo.
  • Bojan

    27.04.2021 10:46
    @Čika

    Tvoja reakcija na drugi predlog demonstrira bolesno stanovište da je pravo na parking nešto urođeno - samo kupiš auto i neko ti ga obezbedi. Razlika u tvom primeru je što ja koji imam stan mogu da se usprotivim tome da mi neko pod prozorom diže garažu, a taj sa autom može samo da kupi sebi garažu u gradi od nekoga, parkira se u drugom delu grada, ili reši da živi bez auta.
  • Čika

    27.04.2021 08:38
    @Bojan
    Prvi predlog je OK, ali drugi sadrži toliko prkosa i negativne energije da ne treba da se iznenadiš ako ti neki nesrećnik koji te truje tražeći parking, predloži da prodaš stan i odeš da živiš negde gde nema automobila. Ali, bojim se da ćeš i tamo pronaći nešto što ti nije po volji. Ovim završavam svoju diskusiju na ovu temu.
  • Čika

    27.04.2021 08:30
    @Ozvalavljen
    Borba protiv raznih Galensa i Karin komerca se ne vodi na društvenim mrežama nego na biralištima. Dokle god je ova biznis ekipa na vlasti u našem gradu, bićemo u manjini i teško ćemo nešto postići, pokušajmo da izaberemo neke poštenije (valjda ih ima). Ali nije mi jasno zašto nekoga ko želi da parkira auto ispred svog ulaza/stana, što je prilično normalno, nazivaš "primitivnim krdom" ? Imaš li ti auto?
  • Ozvalavljen

    26.04.2021 16:25
    @Čika
    Jel u ovom gradu iz doba kamenoloma najvaznije automobili i parking? Pogledaj kakav je kolovoz na NN od pretovarenih kamiJona Galensa i Karin Komerca. Kolotrazi i krateri kao da se prolazi do njiva. Zgrade se raspadaju na NN. A garaze mogu i iza Uradi Sam da se naprave, zar ne? ili treba ispred ulaza da se parkira kao i svako primitivno krdo?
  • Bojan

    26.04.2021 15:53
    @Čika
    Imaš dva rešenja:
    1) da grad odvoji SVOJU parcelu za garažu umesto što pokušava da ih ugura u parkove i ljudima pod prozor;
    2) da se dotični vozaju ukrug po Naselju dok nekima od njih ne dosadi i shvate da nemaju gde da se parkiraju tu gde žive, pa prodaju auto.

    Meni oba deluju ok.
  • Čika

    26.04.2021 12:25
    @Ozvalavljen
    Bilo bi lepo da te dve stvari posmatramo odvojeno. Svakako da ne treba dozvoliti pregustu gradnju (kao u centru greda), ali šta ćemo sa već izgrađenim stanovima? Ima li dovoljno parking mesta za stanare i ponekog gosta? Nema! Pa kad nećemo garaže (ili neki drugačiji vid parkiranja, mada ga ja ne vidim), nekima ćemo dozvoliti da voze automobilče, a drugima ćemo sugerisati da se voze javnim prevozom... Evo, ti recimo budi sudija, pa određuj ko ima pravo na auto, a ko nema. Ili dozvolimo da se (oni koji nemaju parking kad dođu kući) do besvesti vozikaju okolo i tako naravno nepotrebno zagađuju vazduh.
  • Odbranimo Sodros

    26.04.2021 07:54
    Nedamo ni Novo Naselje! Sacuvajmo zelene povrsine!
  • Ozvalavljen

    25.04.2021 23:58
    @Čika
    Novo Naselje jos jedino nije uspela gradjevinska mafija da unisti. Vidim polako dolaze do tog cilja.
  • Čika

    25.04.2021 19:57
    Možda se varam
    Ali čini mi se da ponekad pretrerujemo. Šta se dešava kad nema garaža, nema dovoljno parkinga? Vozači tada dugo kruže po Naselju tražeći mesto gde bi ostavili svoj auto i ... naravno dodatno zagađuju vazduh. Teško je reći šta je veće zlo. Možda bi trebalo razmisliti i o zabrani koriščenja automobila? Ili pronaći način izgradnje parkinga i garaža koji neće narušavati okolinu i zelenilo u njoj. Uz više dobre volje i manje bahatosti.
  • Nkvd

    25.04.2021 18:52
    Problem su zelene površine. Trava u proljeće nenormalno brzo raste i onda zelenilo ne stiže sve pokositi. Ja bih sve betonirao. Druga opcija, ako ostane poneki park, je da se pravi javno privatno partnerstvo sa stočarima iz Banata da dovedu ovce i krave u proljeće u NS pa da popasu parkove.
  • tomy

    25.04.2021 13:05
    Teška odluka
    Bolje i garaža nego Ambrozija!?
  • P

    25.04.2021 10:58
    P
    Obicno zamajavanje gradjana,nedeljom! A sto ste dozvolili izgradnju tolikih zgrada? Pravite garaze jer je to potrebno,svugde po gradu! Stanari placaju stanarsku prking kartu ostali po utvrdjenoj tarifi! NS ima dovoljno i parkova i zelenila samo ih slabo ko obilazi! Hvala.
  • socko

    25.04.2021 10:30
    @Maja
    Sve se slažem osim dela oko plaćanja: automobil je luksuz, ako neko nema da plati registraciju, ne vozi ga i nema ga. Isto tako - ako nema gde da ga parkira, ne parkira ga i nema ga. Ako nema da plati parkiranje - nema ga. Vrlo jednostavno.
    A jedan od osnovnih izvora katastrofičnog zagađenja i jesu ti auti "od par hiljada evra". To nisu vozila već ekološko smeće skinuto s prese u EU, to i ne treba da se vozi.
    Ono što treba je da grad organizuje pristojan javni prevoz.
  • Moreeee!

    25.04.2021 10:27
    Ташоли22.04.2021 • 15:40
    ?
    Е ово ми никад није било јасно, сви се жале да нема места за паркирање а неће гараже? Па где је решење?

    Novo naselje je do pojave novih "investitora" imalo dovoljno parkinga, predvidjenih za svaku zgradu koja se gradila! Rodje koje su u poslednjih nekoliko godina pocele da grade, su iskoristile svaki pedalj za gradnju zgrada, a nisu ostavili mesto za parkinge kupaca tih stanova!
    Sad, ne mogu zbog toga ispastati svi, prema tome, jedan od placeva koji su kupili, neka namene za izgradnju garaza za sve zgrade koje su sagradili bez parkinga, zelenilo koje postoji NE SME DA SE DIRA!
    Vrlo jednostavno, ali neprivlacno, jer im tako bizMis propada!
  • C

    24.04.2021 11:19
    C
    Napravite NOVI NOVI SAD...po svim standardima ako vec motate graditi Napravite ga na prostoru između Budisave i Kovilja...nesto poput Novog Beograda...Neka vam obezbjede gradevinsko zemiljiste i komunalije pa gradite u onblake ko ABU DABI ........Ovde je guzva!!!
  • Ns

    23.04.2021 16:08
    Mi sa Detelinare smo pre svega protiv gradnje visokospratnica koje su predvidjene duz Bul Evrope izmedju R Radujkova i V Stepe. Tu je inicijalno predvidjeno da bude park takodje, da bi se naknadno taj park suzio sa 6ha na 3.5ha.
  • Mastodont

    23.04.2021 12:52
    Isto kao i na Limanima, ne može da se grade garaže ljudima pod prozorom i gotovo.
  • Garaze

    23.04.2021 07:58
    Da smo normalna drzava u svim delovima grada bi postojale "zgrade parkinzi" gde bi naplata isla po istom principu kao i na trotoaru. Zgrada bude zonirana a okolne zgrade imaju godisnje karte.
    Kako se u kom kraju otvori garaza, tako se ukidaju parkinzi na ulici.
    Grad bi prodisao!
    Nikakve zavrzlame sa podzemnim garazama, duduci smo mi za to kao gradska uprava :) Samo celik, samo nadzemno, samo spratnost kao okolne zgrade

    Prodisali bi!
  • zorica

    23.04.2021 00:18
    vidim ovde u komentarima da ove aktiviste neko "finansira". zanima me ko?
    mislim ko god daje, neka je, samo me zanima ko.
  • Odgovorno planiranje

    22.04.2021 23:41
    Sve što je moglo u Bate Brkića da se prenameni u zgrade je i prenamenjeno.
    Sve zgrade su urađene po planu i propisima - tako da je zgrada na zgradi, a nijedna nema parking mesto. To je brljotina gradskih urbanista.
    A smisao peticije, a to u njoj jasno i piše, nije ne garažama, jer problem postoji i mora da se reši, nego ne ovom rešenju garaža - u dvorištima zgrada na 2m od prozora. Ne znam da li bi iko od vas dozvolio izgradnju bio čega što bi vatrogascima onemogućilo da priđu vašem stanu. A upravo se to ovde dešava.
    I da, peticija nudi i potencijalno rešenje, jer postoji ceo neizgrađen i investitorima neprodat potez planom namenjen za još stanogradnje visoke spratnosti! Umesto samo jedne zgrade može da se formira višespratna garaža i problem je rešen.
    Dakle rešenja ima, samo ga Grad neće. A kao jedini krivac za stanje na terenu, morao bi da preuzme odgovornost.
  • Maja

    22.04.2021 21:08
    Ja ne razumem kako ne može i jedno I drugo.Ukopajte par garaža pod zemlju,gore trava,žbunje,dečija igrališta,veliko drveće da ostane gde nisu garaže.N.N inače ima dosta zelenila,gradjeno je kao Limani sa dosta prostora izmedju zgrada dok je još bilo mozga.Pa valjda ima par neuređenih “travnatih” površina gde bi se to dalo izvesti.Ljudi neće metalne montažne skalamerije poput one kod pozorišta a još veći problem je što ta mesta niti žele niti imaju od čega da plaćaju a to sigurno ne bi bilo jeftino.Ne verujem da bi bilo ispod 50 E mesečno što je 600 godišnje a većina automobila vredi par hiljada eura.
  • Jelena

    22.04.2021 20:11
    Tako je na Podbari odbijeno građenje garaže, zbog izduvnih gasova, pa sada pauk ne može da postigne pa rade do kasno u noć!!!!
  • Vlada

    22.04.2021 18:50
    Botine rade za sve pare. Bice da ste na pravom putu.
  • No cars

    22.04.2021 18:39
    Novo naselje nema problem sa parkingom, tako da garaže nisu potrebne. Garaže su potrebne na nehumano izgradjenoj Detelinari i ostalim delovima grada koji se lagano i sigurno uništavaju. Ulice centra Budimpešte su oslobodjene od automobila izgradnjom garaža, podzemnih garaža, za razliku od Beograda i Novog Sada gde su automobili po trotarima, ispred ulaza, svuda. Podrska podzmenim garazama svuda. Na tlu, samo trava i drvece.
  • fdgd

    22.04.2021 17:59
    tašoli
    Rešenje je da pređu na bicikle!
  • Инжењер

    22.04.2021 17:38
    Паркирање у торњу, заузима 3 паркинг места и може да стане до 60 аутомобила. И места за паркирање и зелене површине, сви задовољни.
    Погледајте на јутјубу "tower parking system"
  • djole

    22.04.2021 17:11
    @Gari vs Dodjosi
    Parking se pravi u zgradama gde ljudi zive, a ne na zelenim povrsinama oko tih zgrada.
  • Nasta

    22.04.2021 16:47
    A za Novo Naselje bez djubreta i divljih deponija? A za Novo Naselje bez gomila lisca koje nije ocisceno vise godina? A za Novo Naselje bez grafita? Mozda bi i to trebalo organizovati.
  • Lale

    22.04.2021 15:47
    Ako se pojavi Miran Pogacar da vas podrzi, znate dobro sta ciniti Novosadjani moji.
  • Zelenilo

    22.04.2021 15:47
    Protestanti pi vokaciji
    Stvarno mislim da ovi što planiraju da protestvuju nemaju mozga, ili žele da svako ima parking ili garažu u svom stanu. Ako ne bude garaža biće parkiranja po zelenim površinama. Budite srećni što uopšte imate prostora za garaže, a zelene površine će se sačuvati.
    Ali, važno je protestvovati, to je IN!
  • Ташоли

    22.04.2021 15:40
    ?
    Е ово ми никад није било јасно, сви се жале да нема места за паркирање а неће гараже? Па где је решење?
  • Ozvalavljen

    22.04.2021 15:39
    @Gari vs Dodjosi
    A ne pitas se iz kojih izvora ce doci kiseonik koji disu?
  • Dodjos

    22.04.2021 15:33
    @gari,

    Da vi stari Novosadjani niste prodavali vase lepe kucice gde su sazidane zgradetine mi dodjosi ne bi mogli da vam smetamo :)

    Vi biste i jare i pare... e pa nece da moze :)
  • Mare

    22.04.2021 15:32
    Hajmo komsije da zavrsimo sa tom peticijom i da organizujemo jos jedan protesni skup ali ovog puta sa bar 3000 ljudi. Ne mozemo peticijom da ucinimo puno. Moramo izaci da nas prebroje i vide koliko smo spremni da guramo do kraja. Veliko hvala svim komsijama koji su izdvojili svoje vreme i energiju za ovu stvar. A za sve botove, mi hocemo da grad ispravi svoje greske i napravi tu garazu ali ne pod prozorom umesto zelenila i decijih igralista, nego na slobodnim parcelama koje jos uvek nije prodao i na kojima planira da nakrca jos zgrada. I onako se hvale istorijskim suficitom u budzetu koji potice od masovne prodaje zemlje ( za koju oni misle da im je dedovina ).
  • Realista

    22.04.2021 15:10
    Ma da
    Da se ne sluze lazima pa da im jos i poverujem da su za narod. Ovako znajuci ko ih finansira i u razgovoru sa njima na pultu mislim samo jedno "Mars bagro placenicka"
  • Detelinarac

    22.04.2021 14:58
    Nece garaze, hoce zelenilo a hoce parking... odlucite sta cete....
  • Neko

    22.04.2021 14:58
    Sve nam treba
    Treba nam i zelenilo i parkinzi. Grad je grad-selo je selo.
    Vlasnici vozila moraju negde da odloze vozila.
    Nismo mi svi mladi Japanci i Kinezi da masovno vozimo bicikle.
    Nije nama to u mentalitetu. Nema veze ko jeste, a ko nije novosadjanin. Ja sam novosadjanka, pa sta?
    Kako svi da nauce kulturu zivljenja u gradu?
    Ako neko ima konstruktivaan predlog, naka izlozi resenje....
  • Detelinarac

    22.04.2021 14:56
    Pre svega - to nije zelena povrsina, mozda jeste kad naraste trava ili se dovoljno kucica pokaki u toj nijansi ali inace je zaparlozeno zemljiste koje ne sluzi nicemu osim da se istrce psi (iako ima nekoliko posebnih ogradjenih prostora za iste) pa da se tamo lepo ispisaju i izaseru, da oprostite na izrazu. Ne vidim da tamo niko pravi park, ili da to uredjuje, pa da kazem - bice setaliste, bce igraliste za decu... isto tako ne vidim ni da ce neko sa Detelinare ici peske od Bul. Evrope gde je u placenoj garazi ostavio auto. N.Naselje mahom ima parking po ulicama, mada je vecina stanova (ako se realno sagleda) i pravljeno tako da nije ni predvidjeno da vlasnici poseduju auto, obicna favelna arhitektura, sa dovoljno dvorista za klince (za pohvalu) sa parkinzima okolo za one koji nagrebu novca za automobil i to je to. Dakle - niti dobijamo parking, niti dobijamo setaliste, park jos manje. Ne dajem potpis, ali bih rado nekoj lopini iz Gradske uprave odvalio koju vaspitnu iza usiju, pa pitam - gde to mogu da uradim? Hvala
  • Gari vs Dodjosi

    22.04.2021 14:37
    "Novosadjani" pa di cete parkirati, u zavicaju mozda?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna